Kære mediefagslærer,
Den allerstørste nyhed i det uddannelsespolitiske landskab må uden tvivl være, at den politiske aftale om epx-uddannelsen netop er landet. Nu påbegyndes en længere proces med at omforme den politiske aftale til reelt indhold i epx-uddannelsen, herunder hvilke fag den skal indeholde og på hvilke niveauer. Jeg henvises til selve aftaleteksten, hvis man har lyst til at gennemgå det politiske grundlag for den proces, der nu går i gang. Aftaleteksten findes her: 250218—aftale-om-en-ny-erhvervs–og-professionsrettet-gymnasieuddannelse–epx-reform-.pdf. Et af de ord, der har fyldt meget i forhandlingsperioden op til aftalen er begrebet ”praksisfaglighed”, som for mediefag slet ikke er en fremmed størrelse.
Praksisfaglighed i Mediefag
Selve begrebet ’praksisfaglighed’ blev introduceret i 2018, hvor politikere ønskede at understøtte de danske skoler i at tilbyde (mere) praktisk og anvendelsesorienteret undervisning. Danmark Evalueringsinstitut har i rapporten ”Praksisfaglig undervisning” defineret, hvordan denne undervisning kan karakteriseres, nemlig ud fra tre elementer:
- Et kropsligt og aktivt element, hvor elevernes kroppe og sanseapparater aktiveres
- Et problem-eller anvendelsesorienteret element, hvor eleverne typisk skal løse eller undersøge en praktisk problemstilling
- Et produktorienteret element, hvor fokus er på, at eleverne gennem praktiske arbejdsmetoder og teknikker skal skabe et konkret produkt som led i opgaveløsningen
De tre ovenstående punkter afslører med al tydelighed, at vi i de kunstneriske fag allerede arbejder på denne måde: Eleverne lærer med kroppen, de arbejder projekt- og produktorienteret i samspil med hinanden og omverdenen, ligesom den teoretisk-analytiske undervisning ofte munder ud i en form for produkt.
Vender vi blikket mere direkte mod Mediefags praksisfaglighed, viser et blik på vores læreplaner, at vores didaktiske tilgang helt overordnet er praksisfaglig; i undervisningen lærer eleverne at navigere i en vekselvirkning mellem den teoretisk-analytiske og den kreativt-praktiske faglighed. Fagets forløb og filmprojekter er bygget op af en integration af det praktisk-eksperimenterende og det teoretisk-analyserende arbejde, som i sammenhæng har til formål at danne eleverne og derigennem give dem nogle helt essentielle kompetencer.
Via denne praksisfaglighed oparbejder elever og kursister i mediefag helt konkret nogle logistiske og organisatoriske færdigheder inden for projekt- og procesarbejde: evnen til ideudvikling, til at strukturere og møde deadlines; og færdigheder inden for team-samarbejde, håndtering af problemer, diskussions- og forhandlingsevne samt evaluering og effektivisering af processer. I forlængelse af denne evne til at kunne strukturere og tilrettelægge både faglig formidling og projektarbejde – og forholde sig kritisk hertil – træner elever og kursister ligeledes evnen til at være selvstændige, kreative og initiativrige i deres arbejde med produktionsudvikling, afprøvning og evaluering. Mediefagselever oparbejder, med andre ord, ikke bare nogle helt specifikke professionsfærdigheder, men nogle generelle (og almen dannende) kompetencer, der kan bruges i en bred vifte af opgaver og erhverv.
Men praksisfaglighed handler også om mere end faglighed. Det handler ligeledes om trivsel og motivation, hvilket forskning peger på, ofte er til stede i de æstetiske læreprocesser og de værkstedsorienterede undervisningsrum, der netop er kendetegnende for bl.a. mediefag. Årsagen synes at findes i samarbejdet mellem undervisere og elever, hvor æstetiske læringsprocesser giver rum for ikke-lineære arbejdsprocesser og for andre lærer- og elevroller, der er mere uforudsigelige og mindre hierarkiske. Det, at opleve eleverne i nye roller, og fornemme den energi som disse mere uforudsigelige og mindre hierarkiske læringsprocesser tilvejebringer, kender enhver mediefagslærer fra fagets produktionsforløb.
Praksisfaglighed må, jf. ovenstående, siges at være en indgroet del af mediefag, og mediefagslærere har derfor både brugbare kompetencer og masser af erfaring at byde ind med når undervisning skal gøres mere praksisfaglig. På årets FiP-kursus i Fredericia vil der være afsat tid til at vende disse erfaringer, og diskutere mediefags rolle som kunstnerisk fag, nu og i fremtiden.
FiP i Mediefag
FiP-kurset i mediefag finder sted d. 26. marts, kl. 10-16, på Fredericia Gymnasium. Man kan tilmelde sig her: FIP2425-39, mediefag, 26.03.2025, Fredericia Gymnasium
Det er traditionelt på FiP (og på medielærerforeningens årskursus) at den faglige dialog mellem mediefagslærere og med fagkonsulenten finder sted. Jeg håber derfor på at se rigtigt mange af jer i Fredericia. Programmet er som følger (justeringer kan forekomme):
09:30 – 10:00 | Ankomst & kaffe | |
10:00 – 10:30 | Velkomst & sidste nyt v/fagkonsulent Michael Højer | Læs evt. seneste nyhedsbreve og fagkonsulentens hjørne |
10:30 – 12:00 | SoMe-fortællinger – en undervisningspraksis v/Rasmus Falbe-Hansen, Paderup Gymnasium | Oplæg og praktisk øvelse |
12:00 – 13:00 | Frokost | |
13:00 – 14:30 | Årets FiP-tema: Faglig trivsel Dialogisk Undervisning i Mediefag, oplæg og workshop v/Anton H.B. Odgaard, Risskov Gymnasium | Principper for og strukturer til at øge muligheden for faglig dialog i timerne. |
14:30 – 14:45 | Pause | |
14:45 – 15:45 | Gruppedrøftelser ved bordene Mediefag i et fremtidigt uddannelseslandskab | Orientér jer evt. i ”Aftale om en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse” |
15:45 – 16:00 | Afrunding og evaluering |
Status på udviklingsprojekt om Kontekst i mediefag
Projektgruppen bestående af Inge Knudstrup Thøgersen, Lasse Schurmann, Jeppe Kühn Laugesen og undertegnede arbejder netop nu med at udvikle ca. 4 inspirationsforløb, hvor kontekst-tanken er tydeligt fremhævet. Der er udarbejdet en pixi-forløbsskabelon, som gruppen vil videreudvikle på i den kommende tid, samtidig med at skabelonen udfyldes med kontekst-fagligt indhold fra de forskellige forløb. Tanken er, at forløbene samlet kommer til at dække en lang række forskellige mediefaglige kontekster, så den enkelte lærer selv kan plukke i og fra forløbene. I april vil projektgruppen mødes fysisk for at lægge næstsidste hånd på forløbene inden den sidste individuelle finpudsning finder sted inden sommerferien. Til august skulle de færdige forløb gerne ligge frit tilgængelige på mediefags EMU-side.
Sideløbende med kontekst-forløbene arbejder gruppen på en FAQ om kontekst-begrebet i mediefag. Den vil indeholde en afklaring på nogle af de gentagne spørgsmål, der har været rejst i forbindelse med ”selvvalgt mediefaglig kontekst” og hvad dette betyder i mediefag. Denne FAQ vil lægge til gennemlæsning på årets FiP-kursus og vil herefter ligeledes blive gjort tilgængeligt på EMU.
Det var alt for denne gang. Held og lykke med forårets eksamensproduktioner. Jeg håber vi ses på FiP i Fredericia om ca. en måneds tid.
Med venlig hilsen Michael Højer Fagkonsulent i Mediefag |
Direkte telefon: +45 40 16 90 29 Mail: michael.hoejer@stukuvm.dk |
Seneste kommentarer