Nogensernoget.dk har opdateret deres hjemmeside helt gevaldigt. Derfor fortjener siden en opdateret anmeldelse. Forfatterne, Eric Witzgall og Morten Sørensen, har i denne nye udgave inddelt siden i 6 overordnede forløb (med endnu et i støbeskeen til start-2025 ”Byg din Historie”). Forløbene hedder: Nogen ser noget (hovedforløbet, må man formode), Det gode Filmbillede, Film en Scene, Tips til Klipning, Producer din film og Lys og Skygge. Det er nok specielt de to første og elementer fra Tips til Klipning der vil have bredest appel til gymnasielærere, der underviser c-niveau. De andre forløb indeholder også materiale, der vil være relevant for lærere og elever på b-niveau eller i mindre uddrag i indledningen til de praktiske produktioner (eksempelvis de gode råd om gruppedannelse i Producer din Film).
De enkelte forløb er udstyret med rigtig flotte instruktionsvideoer, der levende, endda nogle gange humoristisk, fortæller og illustrerer alt fra billedkompositoriske overvejelser til 180-graders-reglen. De er ofte holdt på et let til middel niveau, hvilket jeg vil sige er passende til c-niveau. Jeg kan forestille mig at enkelte spørgsmål vil dukke op på b-niveau, for eksempel hvordan man kan manipulere med opmærksomhedsaksen med en karakters blikretning og udfordringer man kan støde på med mere end to interessepunkter i scenen. Det er særdeles positivt, at instruktionsvideoerne findes i både samlede videoer til repetition for elever, men også i små lektievenlige bidder til de enkelte underemner. De medfølgende tekster virker en smule overflødige, når nu videoerne er så gode, men af og til er der tjeklister og velmente formaninger, som viser en god fornemmelse for elevers typiske udfordringer med produktionsdelen af mediefag c.
Sidens begrænsninger er stadig først og fremmest, at det er en produktionsrettet side og det analytiske-teoretiske bliver sekundært. Framingen, undskyld udtrykket, af opgaverne synes jeg, får dem til at fremstå som instruktionsøvelser. Når eleverne eksempelvis skal gøre følgende i en opgave om dybde i billedet ”Vis evt. billederne i klassen og diskuter, hvad der virker, og hvad der ikke virker” tror jeg eleverne vil snakke om hvad der ser smartest ud, og ikke så meget om hvorfor en instruktør kunne finde på at bruge dybden som fortællestrategi eller kunstnerisk greb. Derfor ville jeg stadig supplere materialet med mere analytisk materiale. Materialet indeholder også en beskrivelse af FEMO-principperne og Dorthe Granilds videoessay om samme, det, sammen med de talrige kortfilmseksempler, kan måske med lidt ekstra fokus, opnå noget af den teoretiske tyngde, jeg efterspørger.
Rent teoretisk kan man indvende, at det er besynderligt at nævne det gyldne snit, når man som det første forklarer, at det i virkeligheden handler om en tredeling af billedet og netop ikke det gyldne snit. Her kunne man jo være modig og stå ved at en arbitrær ratio er en fjollet måde at måle skønhed på. De fleste andre tommelfingerregler, der nævnes, er ligefremme og det er tydeligt, at de kommer fra erfaring og ikke fra det hinsides. Det uheldige sammentræf mellem udtrykkene krydset (shot-reverse-shot) og krydsklipning, som den sidste anmeldelse nævnte, forklares på en fin måde.
Siden sprudler af information, videoer og eksempler og er en helt anden, og i mine øjne bedre, oplevelse end dens første iteration. Små touches som eksempelvis Eric (tror jeg det er), der i en video retter på et skud (der ”ikke er et nær?!”) og både når at diskutere luft i blikretningen og hvordan man skal undgå at centrere sine motiver, før han får det indstillet, er en fryd at opleve. Det emmer af kreativitet og professionelt overskud, og det er også mit indtryk af siden som helhed. Det bliver spændende om det kommende kapitel bliver strukturalistisk i karakter, ligesom det foregående kapitel om hero’s journey eller om forfatterne har bevæget sig i en anden retning. Hvorom alting er skal der lyde en varm anbefaling af hjemmesiden til lærere, der vil lægge mere vægt på det praktiske i deres undervisning.
Seneste kommentarer