Af Anders Dahl, Det frie gymnasium

’In Event of Moon Disaster’ er et kunstprojekt, der består af dels en (falsk) dokumentarfilm, dels af en fysisk installation, hvor filmen vises på en skærm. Filmen viser en manipuleret version af begivenhederne omkring Apollo 11-rumfærden, hvor amerikanske astronauter, som de første, betrådte månen. Kunstprojektet tager udgangspunkt i en backup-tale, der skulle holdes af præsident Richard Nixon i tilfælde af at noget gik galt i Apollo 11-projektet. Talen blev aldrig holdt. Men den lå klar, hvis der skulle ske noget uforudset, og astronauterne ikke ville overleve rejsen til Månen. I et sådant tilfælde ville præsident Richard Nixon kunne gå på nationalt tv og holde talen med det samme.

’In Event of Moon Disaster’ er skabt af multimediekunstnerne og journalisterne Francesca Panetta og Hasley Burgund i 2019. Deres overordnede mål med projektet er at skabe kritisk opmærksomhed om den påvirkning, deepfake har på det moderne medielandskab og den moderne mediebruger. 

Helt centralt i kunstprojektet står en video med Nixon, der holder denne tv-tale. Talen har aldrig fundet sted. Panetta og Burgund har ved hjælp af andre Nixon-taler, en skuespiller og avancerede computerprogrammer skabt en fiktion, der tilnærmelsesvis viser, hvordan det ville have set ud, hvis præsidenten havde holdt talen.

Da præsident Richard Nixon i 1974 valgte at trække sig fra præsidentembedet (som følge af Watergateskandalen), holdt han en sidste tale til det amerikanske folk. Af naturlige grunde var det en alvorlig meddelelse. Nixon var presset af den politiske skandale, han forlod præsidentembedet for at undgå en rigsretssag. Stemningen i talen er præget af situationen. Ikke alene er indholdet alvorligt, men også Nixons stemme og mimik er præget af situationens alvor. Det gør talen til et oplagt udgangspunkt for den manipulerede Apollo 11-tale. På kunstprojektets hjemmeside kan man blandt andet se, hvordan Nixon fratrædelsestale bliver til den falske tale om Apollo 11’s fiasko.

At ’In Event of Moon Disaster’ på denne måde er historieforfalskning, er hele intentionen med projektet. Skaberne af projektet vil gennem denne meget overbevisende forfalskning gøre opmærksom på, hvor let vi alle sammen kan blive narret i det moderne medielandskab. 

Med sin kontrafaktiske fortælling er ’In Event of Moon Disaster’ oplagt som en del af den undervisning, der beskæftiger sig med nyheder, medier og manipulation. Gennem sit eget eksempel viser kunstprojektet, hvor langt den teknologiske udvikling er nået inden for dette område.

Til projektet hører en omfattende hjemmeside. Her ligger et stort materiale, der kan inddrages i undervisningen. Det gælder både artikler og film om det konkrete kunstprojekt og om deepfake mere generelt. Herunder er der en teaser til projektet

Projektet har blandt andet vundet priser på festivalerne IDFA og Mozilla. Projektet har desuden deltaget i CPH:DOX, IDocs, Tribeca Film Festival og Future of Storytelling.

På Filmcentralen.dk/gymnasiet kan man finde et link til en dansksproget version af kunstprojektets hjemmeside. Her er også forslag til hvordan man kan arbejde med projektet i mediefagsundervisningen.