Af Søren Holik Rasmussen, Fredericia Gymnasium
Dorte Granild og Mette Wolfhagen, L&R Uddannelse, 2016
Dorte Granild og Mette Wolfhagen har bidraget til vores fag med endnu en bog om dokumentargenren i undervisningen. Den falder på et tidspunkt, hvor der helt klart er et behov. Resultatet er godt, og DOX burde have potentiale til at blive en grundbog for dokumentarundervisningen i mediefag, post reformen.
Indledende bevæger forfatterne sig gennem gængse begreber som autenticitetsmarkører og dokumentaren som koncept. Begreber som autenticitet, etik og manipulation sætter dokumentaren på plads for læseren i et grundrids af en genre, der kan være meget elastisk. Derefter går bogen i kødet på hovedstoffet, de store dokumentargenrer; den observerende, den autoritative og den deltagende dokumentar, samt de mindre af slagsen; den poetiske, den refleksive og den performative dokumentar. Gennemgangen af dokumentargenrerne er god og giver nogle klare definitioner at arbejde med. Skulle man endelig sætte en finger på noget, så kunne jeg godt have tænkt mig en bredere vifte af eksempler, men de valg, som forfatterne har truffet her, er både genkendelige og ganske brugbare.
Jeg har altid syntes, at dokumentarens historie er en vigtig brik for at kunne forstå nutidens dokumentarlandskab, og DOX tager rigtig godt fat i det emne. Læseren føres gennem den gængse dokumentarhistoriske fortælling, fra Lumière-brødrene og Robert Flahertys ”Nanook of the North”, op gennem 60ernes fantastisk interessante Direct Cinema og Cinéma Vérité og videre til det moderne dokumentarlandskab med hybrider og nye tendenser. Det er perfekt til vores undervisning, og jeg synes, de valg, der er truffet, er blandt de bedre, jeg har set i mediefagsbøger.
DOX rundes af med produktionsforhold og en guide til dokumentariske elevproduktioner. Der præsenteres analysemodeller og eksempler på værksanalyser og opgaveforslag. Det er meget up-to-date og smider en del nye dokumentareksempler på banen såvel som nogle af klassikerne. Det kan både ses som et ”how to”-skrift såvel som et inspirationskapitel til undervisning og projektarbejde.
DOX indeholder lige præcis, hvad man måtte forvente, en undervisningsbog til dokumentarforløb måtte indeholde. Den er i den grad skabt til mediefagets behov. Opgaverne til de enkelte kapitler er alsidige og lærerige. Opgaverne er i det hele taget en af bogens styrker. DOX byder f.eks. på de videoessayopgaver, som mange af os kommer til at arbejde med næste år. DOX peger fremad mod fagets nye tendenser, og det er næppe tilfældigt, at bogen udkommer på det helt rette tidspunkt til et publikum, som har brug for den.
DOX – forløb i medier. Lindhart og Ringhof. Vejl. udsalgspris ekskl. moms 168 kr.
Seneste kommentarer