Af Iben Kristine Engberg

Lørdag den 9. april blev dørene slået op til endnu en elevfilmfestival i Cinemateket i København.

Det var med ekstra mange sommerfugle i maven, at vi i år stod parate til at modtage deltagerne. Elevfilmfestivalen har været både aflyst og udskudt på grund af Corona, og dermed blev den årelange tradition brudt. Frygten for, at der ikke ville dukke nogen op, var derfor svær at blive fri for. Men stille og roligt blev salen fyldt op af glade elever, velmenende forældre og ikke mindst stolte mediefagslærere. Tydeligt lettede kunne festivalens tre værter mediefagseleverne, Jasmin, Rosalina og Luka byde velkommen og sætte Elevfilmfestival Øst anno 2022 i gang.

Forud for det forløsende øjeblik havde arrangørgruppen, bestående af Jesper Outzen, Kasia Køhler Larsen og jeg været på lidt af en opgave med at få sparket gang i den slummerende festival. Tidspunktet var imod os, arbejdet med at rekruttere en jury var fuld af benspænd og så var der hele problematikken med elevfilmene. Mange skoler nåede ikke at færdiggøre eksamensproduktionerne sidste år, så feltet var mindre, end det plejer. 12 elevfilm blev det til i alt, men selvom filmene var få, var de gode og meget forskellige i indhold og format.

”Inden vi går i gang med filmene skal vi tilbage til det det hele handler om nemlig dagens jury…” Med de ord fik Lukapublikum til at rette blikket imod de to silhuetter som sad på første række. Det var ingen ringere end filminstruktør Ask Hasselbalch, som er personen bag blandt andet ”Antboy” ”Skammerens Datter 2” og årets julekalender ”Kometernes Jul”.

Ved siden af ham sad Kim Hjælm som er tidligere vinder af Elevfilmfestval Øst, og som efterfølgende har uddannet sig på Filmskolen MSP i Aarhus og nu er ansat hos Mercur FIlm som manuskriptforfatter. Det sidste jurymedlem var fraværende på dagen, men spillede en ikke uvæsentlig rolle i udvælgelsen af filmene. Det var filmanmelder, Nanna Frank Rasmussen, som ud over at være et erfarent jurymedlem på internationale filmfestivaler også er forperson for Danske Filmkritikere og Film-, tv- og litteraturanmelder på Dagbladet Politiken.

”Men nu er det endelig blevet tid til at vi skal se film.” konkluderede Jasmin og med hjælp fra Cinematekets passionerede operatører blev de 12 film projekteret perfekt op på Bio Astas store lærred.

Elevfilmfestivalen er en inspirerende begivenhed for både lærere og elever. Elevfilmene er et tidsbillede af en ungdomskultur, og det er svært ikke at blive smittet af den begejstring, de er fulde af og det bifald de modtager i salen. Alle film bliver fejret også dem, som ikke vinder. Og i pauserne er der god tid til at analysere og evaluere de forskellige film og få ideer til nye – en disciplin vi har alt for sjældent mulighed for i hverdagen. Og netop det havde Ask Hasselbalch godt blik for, da han indledte præmieoverrækkelsen med opfordringen. ” Selvom I ikke vinder i dag, skal I fortsætte med at lave film – det er det, det hele handler om”. Og så blev de fem flotte priser en for en uddelt til de velfortjente vindere.

Den første pris gik til ”Giver du op?” HF & VUC Nordsjælland. Om den sagde juryen

…ofte har man faktisk ikke brug for mere end en stærk præmis, simple karakterer og en overraskende slutning for at nå noget der nærmest er genialt. En gennemgående underholdende og charmerende film, der handler om at blive ved og ved med at tabe, ender derfor med at vinde prisen for bedste C-niveau” 

Den næste pris var for året bedste dokumentarfilm Og den gik til ”Mit Rom – Gastrolivet i Prati” fra Ørestadens Gymnasium. Filmen var filmet på en studietur til rom. Her fremhævede juryen, at filmen var ” ekstrem stilren i sin fortælling. Kærligheden til miljøet skinner klart igennem – og der er taget hånd om den research og forberedelse en god dokumentar kræver”.

Juryens specialpris blev i år givet til den korteste film, som nogensinde har vundet. Nemlig ”Snapshots – et postkort for coronatiden” fra Efterslægten. Her lød ordene. ”Juryens specialpris går til dagens mest unikke film. En film der emmer af originalitet og anvender et nichegreb, som vi ikke har set i andre film.”  

Snapshot, er en stopmotion film, som bedre end de bedste skuespillerpræstationer viser præses den følelse nedlukning og isolation skaber hos en kreativ, ensom og meget tålmodig Hf-elev. 

Dagens hovedpris, nemlig prisen for bedste film, gik overraskende nok til en C-niveauproduktion. Nemlig til ”Elena” som ligeledes var produceret af elever fra Efterslægten. Og her var juryens ord store:

”Det film kan, og måske især kortfilm – er at dumpe os ned i et helt nyt univers, som vi kan udforske og opleve. Med en inspirerende flot billedside formår vinderfilmen at forvandle idylliske Danmark til et sted med en dyster atmosfære fyldt med suspense. Derfor giver vi prisen for bedste film til de filmskabere, som har givet os ekstra lyst til at se, hvad dansk film byder på i fremtiden”

Ud over juryens priser blev der også givet en pris til året publikumssucces. Og det blev i år den charmerende og nærmest socialrealistiske kortfilm ”Der var engang en Cowboy” fra Ørestad Gymnasium.

Til tonerne af DJ Ost (mediefagslærer Stefan Røttinge Sørensen) blev oplevelserne skyllet ned med et glas afsluttende bobler. Årets Elevfilmfestival var forbi, men den vender tilbage igen til næste år. På gensyn.

Alle film kan ses eller genses her:

https://drive.google.com/drive/folders/1Mt5WtIE5qi5wLfVE0WIvQVuzAUqhyEuy

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *