Af Hans Oluf Schou, Viby Gymnasium

 

Prisen for bedste B-produktion, 2017, går til Gøgen fra Ikast-Brande Gymnasium

Prisen for bedste C-produktion, 2017, går til Indeni fra Skanderborg Gymnasium

– og vindere af publikumsprisen er: Regina fra Viby Gymnasium

 

Sådan lød det fra de fire meget kompetente dommere i juryen på årets elevfilmfestival Vest, som igen i år blev afholdt i Øst for Paradis i Latinerkvarteret i det indre Århus.

 

Det er fantastisk at sidde i den smukke gamle biografsal og se 16 af de bedste eksamensproduktioner fra sommeren 2017 rulle hen over skærmen. Selv om man ikke er i den gruppe, der vinder en af de tre store priser, så er alene det at se sin film på det store lærred er en kæmpe oplevelse – eller som lærer at opleve årets bedste elevfilm fra ’min’ skole blive set af et engageret publikum. De fleste af filmene er jo vist og udvalgt på skolernes lokale filmfestivaler, men biografoplevelsen er alligevel noget særligt.

Kvaliteten af de indsendte film er høj, for ikke at sige mega høj. Det tekniske niveau er efterhånden bare i orden, så man kan læne sig tilbage i de røde sæder og nyde de velfortalte historier – og vi ved, at det er svært at finde på gode historier. Vi ved, hvor hjerteskærende vanskelig den indledende ide-fase er. Så meget desto mere imponerende er det at se, hvad der er kommet ud af det, og hvor meget hjerteblod, der er investeret i disse fortællinger.

Jeg har været med på festivalholdet siden begyndelsen i 1996 (ca.), hvor vi startede som en vestlig udgave af den københavnske – og jeg glæder mig hver gang til denne dag. Men der har også været perioder, hvor vi har overvejet, om vi ikke bare skulle lukke butikken. Når vi ind imellem har haft sådanne overvejelser, skyldes det, at der nogle år har været mange tomme pladser i biografsalen (103 pladser), og vi synes jo, der i stedet burde være kødannelse for at komme ind. Det har der også været nogle år, hvor trapper og gange skulle tages i brug.

I år var festivalen pænt besøgt, men vi kunne godt tænke os, at man rundt om på skolerne, hos vore kære kolleger, overvejer om det er noget, man helhjertet bakker op om.

Det er et stort arbejde at få et sådant arrangement op at stå, og hvis det ikke var for ildsjæle som Anne Juul fra Odder, så var det ikke blevet til noget denne gang. Tak til Anne og de andre trofaste hjælpere – Dorte, Malene, Morten.

 

Vi næste gang i Øst for Paradis!