Af Tina Bødker, Roskilde Katedralskole

 

Det er tid til en opdatering, og du kunne sikkert bare spørge dine elever selv, men vi har gjort arbejdet for dig. Så her følger en opdatering på, hvad mine elever i Roskilde ser, og hvor de ser det.

Ved hver opstart på et nyt skoleår, og derved også opstart af to-tre nye mediefagshold for mit vedkommende, spørger jeg mine elever til deres yndlingsserie og/eller -film. I år har jeg udvidet mine spørgsmål en smule for at afdække, hvor de ser, det de ser og med hvilken device, om de ser fjernsyn, og om de går i biografen. Og lad mig sige med det samme – godt nok har serien FRIENDS 25 års jubilæum i dette efterår, men det er stadig den serie, som flest af mine elever nævner, når de spørges ind til deres yndlingsserie. Hvilken cadeau!

 

I første omgang skal det siges, at Netflix er den helt store vinder, når det kommer til, hvor vores elever streamer de fleste af film og serier. Alle (!) har adgang til Netflix, og i samtalen med eleverne blev det meget tydeligt for mig, at netop Netflix har den største skyld i, at de ikke kommer i seng til tiden…
Af alle mine hold er der kun ni elever, som ser flow-TV, og de ni der gør – de ser flow maksimalt to gange om ugen – de forklarer selv, at det er ret tilfældigt, og de mest er med deres forældre, når det sker. Men de nævner også steamingtjenester som Viaplay, Viafree, YouTube, Dplay, HBO, Yousee, TV2Play og DRTV – og så dertil en række mindre lovlige streamingtjenester.

Og hvad ser de så udover Friends? Det er virkelig varieret, og der er ikke et klart svar på “Hvad ser gymnasieelever i 2019?” De ser Game of Thrones, Papirhuset, Ringenes Herre, Gift ved Første Blik, The Rain, A Star is Born, sport, Prison Break, youtubere og gamere, Euphoria, Inception, The Office, Riverdale, Narcos, Greys Hvide Verden og meget, meget! mere. Nye serier og film ser de på baggrund af anmeldelser fra deres venner, og hvad streamingtjenesten anbefaler dem, baseret på algoritmer og cookies.

Og de ser det primært på deres computere og sekundært på deres TV via eksempelvis en Chromecast eller AppleTV. Når jeg spørger dem til, om de ser det på deres telefoner, så er svaret nej! “Det er for småt”

 

Jeg skal hilse og sige, at de går i biografen! Alle har været i biografen mindst én gang i år, og over halvdelen har været i biografen tre gange eller mere i løbet af 2019 so far. Det tal overraskede mig.

Tags

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *